Erfgoednacht 13-11-2021
In de Huysmanhoeve te Eeklo stelden verschillende erfgoedverenigingen, de bib van Eeklo, het Plattelandscentrum en Erfgoedcel Meetjesland Erfgoednacht voor!
"Assenede Vertelt" nam hieraan ook deel en vertelde in de "huiskamer" enkele boeiende, spannende en waargebeurde verhalen over de verschillende roversbendes die de afgelopen honderden jaren ons Meetjesland teisterden, dood en verderf zaaiden.
11 novemberviering 2021
"Assenede Vertelt" verleent jaarlijks haar medewerking aan de organisatie van de 11 novemberviering door het gemeentebestuur.
Ook dit jaar was er ook een mooie en waardige herdenking voor de slachtoffers van alle oorlogen en geweld. Geniet van enkele sfeerbeelden van 11-11-2021
Met medewerking van de jeugdbewegingen, de Diedericks, de Belleman en "Assenede Vertelt".
Cultuurdienst brengt gedichten van hoop en troost
Op 1 november herdenken we de geliefden die van ons heen gegaan zijn. Daarom organiseerde de gemeentelijke cultuurdienst op 4 gemeentelijke begraafplaatsen een bezinningsmoment met poëzie en muziek.
Op die manier tonen we dat een begraafplaats geen kille plek is, maar een verzamelplaats waar duizenden verhalen de wortels van onze gemeente vormen. Tegelijkertijd brachten we een eerbetoon aan zij die ons zijn voorgegaan.
"Assenede Vertelt" verleende daarom graag de medewerking en bracht enkele gedichten op de begraafplaats van Assenede in de Molenstraat.
De moorden van Beernem, vertelling door Katrien Ryserhove
15 oktober 2021
Macht, liefdesaffaires en tenslotte moord.
Geheimzinnige zaken die Beernem én de rest van Vlaanderen in de ban hielden. De moord op Hector De Zutter zorgde voor het oplaaien van de Beernemse gemoederen. Het gerecht veroordeelde 2 Beernemse mannen. Maar waren zij wel de schuldigen? Wat was er echt gebeurd?
Katrien Ryserhove kwam het toelichten in De Bijenkorf aan een uitverkochte zaal. Iedereen hing aan haar lippen.
Plechtigheid i.v.m. peterschap monument Christian Verougstraete
18 september 2021
Het is vandaag, dag op dag 77 jaar geleden dat de jonge verzetsstrijder Christian Verougstraete door een Duitse scherpschutter werd doodgeschoten toen hij belangrijke informatie( mijnenvelden, versperringen etc..) naar de Canadese eenheden bracht die optrokken om onze gemeente te zuiveren van de bezetter. Het werd een vreugdevolle dag voor velen, voor sommige families werd het de meest sombere dag uit hun leven.
Het verhaal van Christian Verougstraete
Christian was de oudste zoon van notaris Verougstraete en had 2 jongere broers. Als zestienjarige trok hij bij het begin van de oorlog naar Frankrijk om aan te sluiten bij het Belgisch leger. Omdat Frankrijk inmiddels ook bezet was trokken vele jonge kerels terug naar het vaderland, zo ook Christian. Bij terugkomst werd hij opgeroepen om als “Zivilarbeiter” voor de bezetter (slaven)arbeid te gaan verrichten. Hij weigerde, werd opgepakt en verbleef een aantal weken in de gevangenis “de nieuwe wandeling”. Hij kwam vervroegd vrij onder voorwaarde alsnog voor de bezetter arbeid te gaan verrichten, hij stemde in maar … in plaats van deze verplichting na te komen dook hij onder en werd lid van het lokale verzet.
Toen hij op 18 september 1944 als verzetsman de oprukkende Canadese eenheden ging verwittigen waar de bezetter obstakels had opgeworpen (oa mijnenvelden) werd hij, waar zich nu het monumentje te zijner is opgetrokken, door een Duitse scherpschutter doodgeschoten.
Hij werd diezelfde dag na een intense zoektocht teruggevonden door zijn broer Stany, toen 15 jaar oud.
Hij werd onder enorme belangstelling van de plaatselijke bevolking ten grave gedragen.
Het graf van Christian bevindt zich op de gemeentelijke begraafplaats van onze gemeente.
Peterschap monument
“Assenede Vertelt” doet onderzoek naar onze lokale geschiedenis in het algemeen en doet in het bijzonder onderzoek naar onze lokale oorlogsgeschiedenis. Het verhaal van Christian krijgt daarom ook onze bijzondere aandacht.
Onze gemeente, die zich uitstrekt over een groot gebied, heeft een groot patrimonium te onderhouden. Dit is niet evident gezien de beschikbare middelen en personeel. Daarom kwamen wij als vereniging in dialoog met het gemeentebestuur om via een peterschap te zorgen voor het regulier onderhoud van dit monument en dit op lange termijn.
Een win – win situatie: door dit peterschap wordt het monument verder beschermd voor de erosie die de tand des tijds meebrengt en bovendien vertellen wij en bewaren wij dit verhaal (wat onze hoofddoelstelling is) op een unieke manier.